História ovocinárstva
Doklady o pestovaní jednotlivých ovocných druhov na našom území nachádzame v archeologických nálezoch. Niektorí paleoentnobotanikovia predpokladajú v našich zemepisných šírkach vzostup ovocinárstva v oblasti keltskej kultúry severne od Álp v posledných dvoch storočiach pred naším letopočtom.
Správy o ovocných stromoch v lesoch, resp. o využívaní a ošetrovaní ovocných stromov v lesných porastoch sú známe z nášho územia zo 14. až 18. storočia a taktiež etnografické analógie z geografických oblastí, kde sa vyskytujú autochtónne ovocné dreviny, nasvedčujúce tomuto spôsobu jednoduchej exploatácie i pestovania ovocných druhov.
V českých zemiach a na Slovensku sú významné nálezy zvyškov ovocia a ovocných drevín však až zo slovanskej doby, resp. z doby včasného stredoveku. Zvlášť cenné nálezy sa našli v Mikulčiciach z objektov z 8. až 10. storočia n.l. a potom mladšie nálezy z celého radu stredovekých, prevažne mestských sídlisk.
Prevažná časť ovocných stromov sa v 14. a 15. storočí pestovala v záhradách a sadoch alebo lesných porastoch. Úroveň pestovania ovocných drevín v tomto období bola relatívne veľmi vysoká a zhodovala sa s vývinom v západnej a južnej Európe.
Význam ovocinárstva
Hlavná úloha terajšieho i tvoriaceho sa ovocinárstva je zabezpečiť vlastnou produkciou dostatok kvalitného ovocia, pre ktoré sú v SR vhodné pôdnoklimatické podmienky. Terajšia nevyrovnaná produkcia a najmä jej realizácia je ovplyvňovaná úrodou ovocia zvlášť v západných krajinách, kde sú v prípade dobrej úrody uplatňované mechanizmy na ochranu domáceho trhu. Aj perspektívne musíme očakávať neustále sa zvyšujúcu konkurenciu pri obchodovaní s ovocím a musíme si zvyknúť, že v medzinárodnom obchode je dôležité rešpektovanie medzinárodných noriem a každá norma EÚ musí byť rešpektovaná na všetkých stupňoch obchodu.
Zaujímavé by bolo hodnotenie veku stromov na celej ploche ovocných sadov. Hodnotenie by bolo zaiste v neprospech stromov v plnej rodivosti, kde okolo 50-60 % je nad 20 rokov po výsadbe a zaznamenáva pokles rodivosti. Týka sa to predovšetkým hrušiek, jabloní, ale aj čerešní, višní a marhúľ. Pri broskyniach sa javí lepšia situácia, kde v plnej rodivosti od 5 do 14 rokov by mohla byť prevažná časť.
Spotreba ovocia u nás sa pohybuje pod európskym priemerom ( 64 kg na osobu a rok ). Ale je potrebné uviesť, že veľkú časť z tohto množstva tvorí spotreba južného ovocia a to aj paradoxne v rokoch s dostatočnou domácou produkciou ovocia. Pre spotrebu na Slovensku je typické samozásobenie.
Ovocie je chudobné na energiu, ale o to bohatšie na látky významné pre
človeka:
Bielkoviny - v ovocí sa nachádzajú v menšom množstve, najväčší obsah
v šípkach (3,4 %), v drobnom ovocí (1,3 %) a hlavne v semenách
Tuky - pomerne malý obsah do 1,2 %, najviac v semenách, orech, mandľa,
lieska, olej rakytníka (údajný liek proti rakovine), olej zo semien čiernych
ríbezlí
Cukry - vo väčšine druhov ovocia obsah približne okolo 10 %, v šípkach
42 %, v ovocí sú vo forme monosacharidov - lepšie spracovanie organizmom,
menšia sladivosť
Ochranné látky - vláknina (látky, ktoré sa pri trávení nerozkladajú,
vytvárajú veľký povrch, ktorým zachytávajú iné nežiadúce látky v organizme)
= celulóza, pektíny (hlavne v jablkách, ríbezliach, egrešoch)
Minerálne látky - Ca, P, Fe ... - najviac čierne ríbezle (katalizátory
biochem. pochodov metabolizmu, vytváranie acidobázickej rovnováhy)
Vitamín C - najväčší obsah v rakytníku, šípkach, drieni, čiernych
ríbezliach
Vitamín B - orechy
Vitamín A - šípky, marhule, broskyne
Triesloviny - spôsobujú trpkú chuť ovocia, stráca sa zvyšovaním cukrov
(dula, mišpuľa, oskoruša, drieň)
Farbivá - dodávajú atraktívnosť ovociu (čučoriedky, maliny, baza
čierna)
Aromatické látky
Org. kyseliny
Okrem produkčnej funkcie plní ovocinárstvo aj sociálnu funkciu:
poskytuje zamestnanie pre ľudí z vidieka
spája ľudí
umožňuje spojenie s agroturistikou
tvorí ráz krajiny
vytváranie mikroklímy, zabránenie erózii
zdroj potravy pre včely
životný priestor pre rôzne živočíchy
Menej známe ovocné druhy
Okrem tradične pestovaných ovocných druhov je veľké množstvo ďalších, ktoré sa u nás pestujú málo, alebo sa zatiaľ nerozširujú, hoci väčšina z nich spĺňa úžitkovú i okrasnú funkciu. Niektoré dokonca kvalitou plodov predstihujú bežne pestované ovocné druhy, najmä pokiaľ ide o cenné nutričné látky. Ďalšou prednosťou týchto druhov je malá náročnosť na chemickú ochranu, čo nie je zanedbateľná skutočnosť.
Doterajšie výsledky potvrdzujú, že sú tiež vyrovnávajúcim faktorom v plynulom zásobovaní trhu ovocím, nakoľko dávajú dobré úrody aj v rokoch mimoriadne nepriaznivých pre ovocinárstvo, a to preto, že niektoré z nich kvitnú v období, keď už nehrozia poškodenia mrazom – gaštan jedlý, baza čierna, jarabina sladkoplodá moravská, iné zase sú odolné proti nízkym teplotám – drieň, lieska, borievka, rakytník rešetliakovitý, prípadne ich drevo nezamŕza v zimnom období.
Úlohou šľachtenia a výskumu je popri zámernom šľachtení postupne zaradiť do pestovania niektoré menej rozšírené druhy, ktoré sa vyskytujú u nás, ale i v zahraničí v záhradkách a veľkovýrobe. Áronia čiernoplodá,drieň, lieska veľkoplodá, rakytník rešetliakovitý i celý rad ďalších druhov patrí z hľadiska možnosti rozsiahleho využitia v domácnosti i v spracovateľskom priemysle ako aj zaujímavých komerčných vlastností medzi perspektívne.
Určitým problémom je to, že väčšina ovocných škôlok ich nerozmnožuje alebo rozmnožuje len vo veľmi malých množstvách, čo z nich robí nedostatkové druhy a tým vlastne obmedzuje ich šírenie. Pritom väčšina z nich sa dá rozmnožovať pomerne jednoducho. Je potrebné dbať len na pravosť odrody a jej zdravotný stav. Aj to je jedným z dôvodov prečo vznikla táto WWW stránka, ktorá si okrem iného dáva za cieľ oboznámiť verejnosť so spôsobmi rozmnožovania aj menej známych ovocných druhov. To by im umožnilo vlastnoručne rozmnožiť i také ovocné druhy, ktoré bežne v ovocinárskych škôlkach nenájdeme.